2013. január 20., vasárnap

Bevezetés

Ezt a blogot egy egyetemi szeminárium számára készítettem. A kurzuson a félév elején minden hallgató választott egy számára szimpatikus témakört, amelyet ez idáig 1. senki nem mutatott be az interneten / 2. egyes részeit mutatták be csupán / 3. a hallgató által választott nézőpontból nem foglalkozott még senki az adott témával.

A feladat: a téma bemutatása és az oktató által feltett kérdések megválaszolása (ez utóbbi a blognak nem képezi részét). Ezek a kérdések a tartalomszolgáltatás és a választott téma összefonódására irányulnak. Az én témám összetett. Egyfelől egyik kedvenc regényem bemutatása és népszerűsítése a célom, másfelől egy másik „titkos történettel” is foglalkozom. Arra keresem a választ, milyen tényezők játszottak közre abban, hogy míg a regény a megjelenésekor (1992) szülőhazájában, Amerikában és több európai országban bestseller lett, addig hazánkban mérsékelt fogadtatásban részesült, és ma már gyakorlatilag megszerezhetetlen. Gyanítom, több ok szerencsétlen összjátékának eredménye a népszerűtlenség. Nem hiszem, hogy választ kapok a kérdésemre, abban azonban bízom, hogy közelebb kerülhetek a megoldáshoz, ha először általánosságban foglalkozom a problémával – vagyis külföldi bestsellerek magyarországi népszerűtlenségével –, majd pedig a témában talált cikkek, interjúk megismerése után az olvasottakból megpróbálom kiszűrni a Donna Tartt regénye kapcsán megemlíthető okokat.

Blogom tartalmát tekintve két jól elkülöníthető részre oszlik. Jelentékenyebb fele kedvcsináló A titkos történet elolvasásához. Bemutatom az írónőt és a regényt interjúk, videók felhasználásával. Másik része a blogomnak a fentebb vázolt problémát járja körül olvasói vélemények, cikkek, interjúk segítségével. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése